tiistai 12. helmikuuta 2013

Iso - isompi - isoin

Huomaan tulleeni vanhaksi kalkkikseksi, kielipoliisiksi ja juuri sellaiseksi happamaksi tyypiksi, jota ärsyttää kaikki. Tai no, ei nyt ihan kaikki, mutta esimerkiksi se, että kielenkäytön ammattilaiset (mm. toimittajat) eivät tunnu aina osaavan suomen kieltä.

Nykyään kuulee ihan jatkuvalla syötöllä käytettävän valtakunnan eri medioissa lauseita joissa "alkaa tapahtumaan" erilaisia asioita. Jossain alkaa satamaan ja jossain joku ihminen alkaa painostamaan toista. Huomaako kukaan tässä ärtymisen aihetta? Minä huomaan... se tulisi olla "alkaa tapahtua" tai "alkaa sataa". Minua alkaa toden teolla harmittaa.

No, oikeastaan alan jo hiukan tottua tuohon yllä esittelemääni ongelmaan. Mutta nyt on löytynyt uusi ärsytyksen aiheuttaja. Onko kukaan muu huomannut, että sana "suuri" on kokonaan hävinnyt toimittajien ja yleisestikin ihmisten kielestä? Kaikki on isoa, ja jos on oikein isoa niin se on sitten sitä isointa. "Mikä on ollut isoin ongelma?" Minulla itselläni on sellainen mielikuva, että meille koulussa opetettiin sanan iso taivutus "iso, suurempi, suurin" tai tietenkin voi myös olla suuri, suurempi, suurin. Sanaa "isompi" ei saanut edes käyttää ja "isoin" oli jo hyvä syy reputtaa äidinkielen aineessa. Tämä oppi on jäänyt päähäni niin hyvin, että korvaani särähtää erilaissa medioissa kuulemani/näkemäni "isottelut". Mahtoiko tuo sääntö olla jokin minun oman opettajani fiksaatio? Onko tällaista sääntöä edes ollut koskaan? Onko sana "suuri" bannattu?

Olen hämmentynyt, hiukan ärtynyt ja ihmeissäni. Kuka voisi valottaa asiaa?

1 kommentti:

  1. Olen huomannut samoja ilmiöitä, minua on ruvennut ärsyttämään tämä alkaa -maan, mutta se on varsin tarttuvaa lajia, pian itsekin alkaa sitä käyttää.
    ***
    Haaste tarkoittaa minulle myös oikeuden tuomaa paperia, joten en käytä sitä ongelma-sanan synonyyminä.

    VastaaPoista

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!