keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Pettäjien sivut

Hämmennys valtaa usein tajuntani... varsinkin tänään, kun lueskelin uutisotsikoita ampparit.com palvelusta. "Uusi pettämissivusto kiinnostaa suomalaisia: Satojatuhansia kävijöitä!" - Anteeksi mitä?

Muistan kuulleeni jo aiemminkin tällaisesta palvelusta - liekö sitä ihan radiossa tahi jossain muussa mediassa mainostettu. Kuulostaa inhottavalta, kurjalta, ahdistavalta. Onko tarpeen perustaa oikein internetsivusto helpottamaan pettämistä? Sanotaan, että tapahtuuhan sitä pettämistä muutenkin, sivustolla tai ilman. Se onkin varmasti aivan totta - mutta väittäisin, että kynnys pettämiseen madaltuu huomattavasti "pettäjäsivuston" kautta.

En oikein voi mitenkään päin kokea tätä hyväksi kehitykseksi yhteiskunnassamme. Millaisen viestin tällaisen sivuston hyväksyminen antaa meistä ihmisistä? Olemme omaan napaan tuijottajia, emme välitä toisen ihmisen tunteista, etsimme nautinnon muualta kun oma parisuhde tuntuu ongelmalliselta. On helpompi paeta vaikeita asioita kuin yrittää ratkoa niitä. Mielummin kulissiliitto kuin rehellinen ero. Jännitystä elämään hinnalla millä hyvänsä - se mistä ei tiedä ei voi satuttaa.

En voi väittää olevani itse puhdas pulmunen mitä pettämiseen tulee. Olen ollut nuori, tyhmä ja ajattelematon aikanani. En ole siitä ylpeä, en muistele ilolla. Suhteeni oli jos vuosia pikkuhiljaa ajautunut totaaliseen umpikujaan ja rakkaudettomuuteen - mutta en ole koskaan ajatellut, että se olisi syy (hyvä tai huonokaan) tai peruste siihen mitä tein. Oma oloni oli teoistani johtuen masentunut, ahdistunut ja surullinen. Tunsin itseni huonoksi ihmiseksi. Miksi siis nyt kannustetaan sellaiseen?

Voin uskoa, että jos tilanne omalla kohdallani olisi jatkunut pitkään, olisin varmasti turtunut... ihminen sopeutuu ja tottuu. Muuttaa ajatusmalliaan ja moraaliaan pikkuhiljaa. Joku voisi luonnehtia sitä sielun kuolemiseksi.

Miksi edesauttaa sellaista pettäjille suunnatun sivuston kautta? Eikö se ole sama kuin myydä heroiinia julkisesti netissä - "tule ja kokeile!" - yleisesti hyväksyttynä vaihtoehtona, jos sattuu elämässä olemaan tylsää tai muuten vain masentavaa?

Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa?

2 kommenttia:

  1. Täyttä asiaa taas kirjoitat.Ihminen kasvaa ihmiseksi vain peilaamalla omaa käytöstään muihin. Nykyään, kun ei ole meidän maassamme olemassa enää kovin yhtenäistä arvokulttuuria, oman moraalin ja maailmankuvan rakentaminen pirstaleisista aineksista on työlästä. Tuntuu, että kovin monet eivät ole saaneet lapsena riittävän hyviä eväitä eettisten kysymysten puntaroimiseen. Silloin ollaan erityisen alttiita kokeilemaan kaikkea mahdollista ja tekemään arvostelmia sen perusteella, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu hyvältä ( ilman seurausten arviointia).

    Tuommoisten sivujen suosio ja se, että niillä ylipäätään puhutaan "pettämisestä" osoittaa minusta törkeätä kaksinaismoralismia. Halutaan ilmeisesti molemmat: konservatiivinen parisuhdeidylli (mahdollisesti perhe), mutta kuitenkin seksiä parisuhteen ulkopuolella. Raukkamaista minusta. Hyppisivät sitten vuoteesta toiseen ihan avoimesti ja rehellisesti, toisiaan loukkaamatta. Pah.

    VastaaPoista
  2. Niinpä!

    Utelutti vielä kyseinen sivusto, ja käväisin etusivulla. Voin pahoin. "Kaipaatko hellyyttä ja intohimoa? Etkö tunne enää itseäsi rakastetuksi, huomioiduksi ja arvostetuksi parisuhteessasi? Haluatko tavata jonkun joka ymmärtää sinua paremmin?" jne.. Ja ratkaisuksi tähän tarjotaan mahdollisuutta hakea suhdetta "turvallisesti ja anonyymisti". Voi elämän kevät!

    Mitäpä jos vaikka puhuisi puolisonsa kanssa näistä ongelmista ja koettaisi etsiä niihin ratkaisua? Ja jos ratkaisua ei löydy, niin laittaa pisteen ja aloittaa uuden luvun elämässä... rehellisesti ja avoimesti. Eikö silloin olisi helpompi katsoa peiliinkin aamuisin?

    VastaaPoista

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!