tiistai 25. syyskuuta 2012

Pikkupojat leikkauspöydällä

Katsoin eilen MOT-ohjelman, ja tällä kertaa aiheena oli poikien ympärileikkaukset. Saako niitä suorittaa vai ei? Ympärileikkaus kuuluu vuosituhantisiin perinteisiin islaminuskossa sekä juutalaisuudessa ja tuo perinne koetaan ilmeisesti hyvin merkittävänä ja tärkeänä osana uskontoa ja poikien elämää. Leikkaus tehdään jo hyvin varhain - muistaakseni juutalaisuudessa perusteena pidetään raamatunkohtaa, jossa käsketään ympärileikkaamaan poikalapsi ennen kahdeksan kuukauden ikää.

Hurjaa tästä tekee mielestäni nykypäivänä se, että koska toimenpidettä ei (ilmeisesti) mielellään tehdä terveydenhuollon piirissä, toteutetaan näitä kotioloissa - ehkäpä jopa epäpätevien (ei-lääkäreiden/kirurgien) toimesta. Itse näen koko toimenpiteen täysin turhana, enhän kuulu kummankaan näiden uskontojen piiriin. Tuntuu oikeastaan järjettömältä, että pieni terve vauva asetetaan riskialttiiseen tilanteeseen ilman terveydellisiä syitä. Jokainen operaatio sisältää omat riskinsä.

Erityisen järkyttävää ohjelmassa oli nuoren äidin kertoma kokemus siitä, kuinka oma lapsi oli hänen tietämättään (ja hänen aiemmin jo monesti ilmaisemastaan vastustuksesta huolimatta) ympärileikattu - isän vaatimuksesta. Tuntuu pahalta että sellaista voi tapahtua - ja että siinä ei nähdä minkäänlaista rikosta tapahtuneen. Kuitenkin esimerkiksi lapsen fyysinen kurittaminen (tukistaminen, tai sormille näpsäyttäminen) on rikos.

Ohjelmaa katsoessani mietin, että näinköhän tässä jossain vaiheessa otetaan puheeksi myös kristillinen kaste. Sehän suoritetaan myös useimmiten vauvaiässä, silloin kun lapsi ei vielä itse voi ilmaista suostumustaan. Ja kyllähän se sieltä tuli, Suomen juutalaisyhteisön johtajan (?) toimesta. Hän ilmeisesti koki, että on täysin sama asia tehdä leikkaus kuin valella päähän vettä. Mielestäni näissä kahdessa rituaalissa on kuitenkin selkeä ero. Esimerkiksi vauvana kastettu ja kirkkoon liitetty lapsi voi myöhemmin päättää erota kirkosta. Ympärileikattu poika ei (kai) voi päättää "perua" ympärileikkausta ja istuttaa esinahkaa takaisin paikoilleen. Kastetta ei pääsääntöisesti voi suorittaa ilman molempien vanhempien suostumusta - ellei kyse ole yksinhuoltajuudesta. Ilmeisesti ympärileikkauksen voi. Ja ihan tuomioistuimen hyväksynnän alla. (esimerkkitapauksessa kun rikosta ei nähty tapahtuneen, sillä ympärileikkaus kuului osana isän kulttuuriin - viis siitä, että se ei kuulunut äidin tai lapsen kotimaan kulttuuriin).

Ohjelman jälkeen jäi päällimmäisenä tuntemuksena pinnalle hämmennys ja jonkinlainen suru. Tilanne tuntuu erittäin ongelmalliselta. Vauvojen uskonnollisista syistä tehty ympärileikkaus ei tunnu hyvältä - siinä aiheutetaan turhaa kipua pienelle ihmisenalulle ja tehdään jotain peruuttamatonta. Toisaalta, sen totaalinen kieltäminen johtaisi luultavasti vain siihen, että yhä enemmän nuo leikkaukset suoritettaisi kotioloissa vailla kunnollisia välineitä ja tietämystä. Minun on myös vaikea uskoa, että islaminuskoiset tai juutalaiset luopuisivat ihan tuosta noin vain vanhoista perinteistä - ja vain siksi, että Suomen laki kieltää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!