perjantai 4. helmikuuta 2011

Kun äänet puhuvat


 Mielenkiintoinen uutinen vilahti eilen televisiossa. Yhdysvaltalainen psykologian professori Andrew Moskowitz luennoi torstaina Helsingissä lähes sadalle psykiatrille. Tutkimusten mukaan noin neljä prosenttia ihmisistä kuulee todistettavasti päänsisäisiä ääniä ja joka kymmenes ihminen on joskus elämänsä aikana kuullut ääniä.

Yleensä äänien kuuleminen on liitetty vakaviin mielenterveydellisiin häiriöihin ja niihin on määrätty mm. skitsofrenialääkityksiä. On ajateltu että esimerkiksi skitsofreenikot ja psyykkisesti normaalit ihmiset kuulisivat aivan erityyppisiä ääniä. Niin ei kuitenkaan välttämättä ole. Ääniherkkyyttä voi olla esimerkiksi stressin yhteydessä. Joku voi kuulla ääniä vain kerran elämässään eikä koskaan sen jälkeen, tällöin ei ole kysymys psyykkisestä sairaudesta.

"- Nämä ihmiset voivat kuulla lohduttavia tai opastavia ääniä. Joskus he kuulevat syytteleviä ääniä. Esimerkiksi seksuaalisesti hyväksikäytetyt voivat kuulla hyväksikäyttäjänsä äänen. Äänien kuuleminen traumaattisten kokemusten jälkeen on yleistä, Moskowitz toteaa."

Muistelen että läheiseni kertoi kuulleensa lohduttavia ja opastavia ääniä ollessaan eristyksissä kun mieli järkkyi, silloin tosin kyseessä oli hyvin luultavasti psykoosi... mutta muistan jo silloin miettineeni tuota äänien kuulemisen tapaa. Samoin kuultuani tämän uutisen heräsi jälleen ihmetys siitä, millaisia nuo äänet mitä ihmiset kuulevat ovat. Onko päänsisäinen ääni samanlainen kuin jos joku puhuisi vieressä? Onko kokemus sama kuin jos samassa huoneessa olisi toinen ihminen puhumassa, vai onko ääni selkeästi kuulijankin havaittavissa pelkästään pään sisäiseksi? Voiko tuo ääni olla kuin "äänekäs" ajatus joka ei tunnu olevan henkilöstä itsestä?

Itse en ole kuullut päänsisäisiä ääniä, ja voisin kuvitella että jos yhtäkkiä kuulisin jonkun puhuvan minulle esimerkiksi ollessani yksin kotona, voisi tuo kokemus olla aika pelottavakin. Omat "äänimuistot" ovat enemmänkin sitä että muistikuva jonkun sanomasta lauseesta pompsahtaa mieleen...

Ihminen on ihmeellinen olento kaikkine outoine ominaisuuksineen. Paljon on tutkimatta vaikka paljon on tutkittu.

Tuon yhdysvaltalaisen professorin neuvo miten ääniin kannattaa suhtautua on mielestäni hyvä: "Moskowitzin mukaan täyttä yksimielisyyttä siitä, mitä äänien kanssa pitää tehdä, ei tutkijapiireissä ole. Professorin oma mielipide on, että on parempi kuunnella ja yrittää ymmärtää ääniä kuin torjua niiden olemassaolo."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!