torstai 24. helmikuuta 2011

Suuri Ruokahuijaus


 Aamu-uutisia lukiessa sattui kohdalle artikkeli siitä, mitä meille Suomalaisille syötetään. Varsinaisesti mitään uutta tässä ei ollut, mutta pisti kyllä melkein vihaksi taasen. Lähinnä se, kuinka vaikeaksi tehdään ihmiselle ostaa "puhtaita" tuotteita. http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/20112692/139


Erityisesti hämmentää alun selitys sille, miksi meille tarjotaan niin paljon lisäaineilla kyllästettyä ruokaa tai lähestulkoon roskasta tehtyä ruokaa: "Ruokateollisuuden mukaan syy on meissä itsessämme; saamme sitä mitä haluamme." kysynnän ja tarjonnan laki siis, niin kauan kuin ihmiset ostavat sitä halvempaa "ruuatonta ruokaa", sitä myös meille ilomielin tarjotaan.


Mutta kuinka moni oikeasti haluaisi syödä kanannahkaa kun ostaa lihapullia, tai pelkkää vettä ja lisäaineita kun ostaa mehua? Eikö kysymys ole lopultakin siitä, miten tuotteita meille markkinoidaan ja kuinka hyvin on kerrottu mitä ruoka oikeasti sisältää. Todellisuus kun avautuu kuluttajalle vasta jos vaivautuu lukea sen pienellä kirjoitetun ja hyvin piilotetun tuoteselosteen. Esimerkiksi jos herkkuasi on mustat oliivit, voi tulla yllätyksenä että oliivit eivät oikeasti ole mustia vaan ne on värjätty seuraavalla tavalla: Vihreät oliivit pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579 (Ja tätähän ei tietenkään missää varsinaisesti lue). Fun light persikan makuinen juomatiiviste taas sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300).


Toisin sanoen, pitäisi lukea jokaisesta ostamastaan tuotteesta tuoteseloste hyvin tarkkaan ennen ostopäätöksen tekemistä. Kuinka moni jaksaa näin tehdä? Kauppareissuihin käytetty aika ainakin nelinkertaistuisi...


Helpointa varmasti olisi tehdä ruuat itse alusta asti ja käyttää mahdollisimman vähän valmisruokia. Itse tehty leipä onkin usein paljon parempaa kuin kaupasta ostettu ja lähiruokaa tietenkin voi aina suosia. Ostaa siis läheisestä leipomosta! Lihapullat tulevat kohtuu nopeasti vaikka ne pyörittelisi itse, ja ainahan voi tehdä pakkaseen isomman erän. 


Ne elintarvikkeet, joita tarvitsee ostaa valmiina, jäävät tällöin hiukan pienemmiksi määriksi, ja ehkäpä niitä tuoteselosteitakin jaksaisi lukea. Ja kun löytää hyviä puhtaita tuotteita, pysyttelee niissä.


Vaatii omistautumista, mutta varmasti kannattaa. Ja kun kysynnän ja tarjonnan laki on voimassa, niin ehkäpä ruokateollisuuskin alkaisi vastata kasvavaan kysyntään lisäaineettomien ruokien osalta. 


 


Haluaisitko sinä oikeasti syödä seuraavanlaista ruokaa? Kinkkupizzassa käytetyssä kinkkuvalmisteessa ei ole kinkkua vaan makkara-aineksia, kevytmajoneesissa ei ole lainkaan majoneesia, savustetuksi mainostettu kinkku ei ole savustettua vaan aromilla maustettua, kasvisrasvasekoite on valmistettu maitorahkasta ja eläinperäisistä lisäaineista, italiansalaatissakin on 17 erilaista E-merkinnän sisältävää lisäainetta. Moni elintarvike sisältää lisäaineita, joita käytetään mm. maali-, räjähde-, pesuaine- ja kosmetiikkateollisuudessa. 


Minä en.


Mutta varmasti olen mennyt useammin kuin muutaman kerran mainostajien koukkuun ja uskonut esim. guacamole-dipin sisältävän vähän enemmän avokadoa kuin 0,7%... luulin siis syöväni guacamola, mutta oikeasti söin lisäaineita jotka oli maustettu pienellä määrällä avokadoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!