torstai 2. joulukuuta 2010

Pieni askel ihmiselle


 Ekologisuus ja ympäristötietoisuus on nykyään kovasti esillä. Silti tuntuu, että iso osa ihmisistä kokee sen haastavana omalla kohdallaan. Ajatellaan usein, ettei omilla ratkaisuilla tai teoilla ole merkitystä kokonaisuutta ajatellen. Miten yhden ihmisen valinnat voisivat vähentää kasvihuonekaasujen määrää tai energiankulutusta sellaisia määriä, että se oikeasti merkitsisi jotain?

Kuitenkin tosiasia on se, että iso osa päästöistä syntyy juuri yksilöiden kulutustottumuksista. Mitä enemmän on siis ihmisiä, jotka kiinnittävät huomiota hankintoihinsa ja toimiinsa ympäristön hyväksi, sitä enemmän sillä on vaikutusta. Ja paras tapa vaikuttaa on olla itse tekemässä ja myös omalla esimerkillään opastamassa muita.

Tästä kumpusikin ajatus liittää myös omaan blogiini "eko-osio". Jospa itsekin pitäisi esillä helppoja tapoja olla mukana vähentämässä ympäristön kuormitusta.

Aloitetaan kasvihuonepäästöistä. Vaikka ei vielä tiedetä, kuinka suuri merkitys kasvihuoneilmiön voimistumisella on ilmastoon, niin tiedetään, että ilmasto on muuttumassa nopeammin kuin kertaakaan yli 10 000 vuoteen. Tällaiseen muutokseen ei maapallon ekosysteemi ehdi sopeutua. Miten siis voisin omalta osaltani olla hillitsemässä kasvihuonepäästöjen syntymistä?

Energiatuotannon päästöt:

- Lämmitän vain sen verran kuin on tarpeen. Sopiva huonelämpötila on n. 20-22 astetta. Käytän uusiutuvia energialähteitä kuten ekosähköä, puuta tai maalämpöä.

- Säästän sähköä enkä pidä sähkölaitteita tai valoja turhaan päällä.

Liikenteen päästöt:

- Jätän auton kotiin, jos on mahdollista kävellä, pyöräillä tai käyttää julkisia kulkuneuvoja.

- Talvisin käytän wepastoa/lohkolämmitintä - en aja kylmällä moottorilla (päästöjen osalta viisi kilometria kylmällä moottorilla ajoa vastaa n. 600 kilometriä lämpimällä moottorilla ajettua matkaa)

- Suosin Suomalaista ruokaa. (Ruuan kuljettamiseen kuluu paljon energiaa)

Jätehuollon päästöt:

- Vältän ylimääräisen jätteen syntyä. Ostan tuotteita, joita ei ole pakattu useaan kääreeseen ja muovilaatikkoon.

- Lajittelen biojätteen kompostiin tai biojätteen kierrätykseen. (biojätteen mädäntyessä kaatopaikoilla syntyy metaania, joka voimakas kasvihuonekaasu)

- Ostan kestäviä tuotteita. Selvitän jo tavaraa hankittaessa sen huolto- ja korjausmahdollisuudet.



... ja maailma pelastuu ... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!