perjantai 3. joulukuuta 2010

Tunteiden tulkki


 Törmäsin mielenkiintoiseen uutiseen eräästä Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta. Siinä yliopistotutkinnon suorittaneita ja vähemmän koulutettuja pyydettiin tunnistamaan ihmisten tunnetiloja. Havaittiin että korkeammin koulutettujen ja varakkaammista perheistä tulevien oli vaikeampaa  tunnistaa kuvien ihmisten tunnetiloja kuin vähemmän koulutettujen ja ns. alemmasta yhteiskuntaluokasta tulevien.

Kokeessa muodostettiin myös tilanne, jossa hyväosaiset olivat tilapäisesti  alhaisemmassa sosiaalisessa asemassa, tässä tilanteessa heidän kykynsä lukea toisten tunteita parani.

Olen usein mietttinyt, miksi tuntuu välillä siltä että mitä pidemmälle kehityksessä mennään ja mitä paremmissa oloissa ihmiset elävät, sitä kovemmat arvot nousevat esiin. Onko tässä joku selitys sille? Hyväosaiset eivät koe itse tarvitsevansa muita ihmisiä, joten heidän kykynsä tulkita muiden tunteita ja samalla myös kokea empatiaa pienenee. Huonommassa asemassa olevat taas tarvitsevat muita ihmisiä, joten muiden ihmisten tunteiden tulkitseminen nousee merkitykseltään suuremmaksi.

Juontaako tästä ihmisen ominaisuudesta kaikki ne kovalta tuntuvat kommentit esimerkiksi työttömien kohdalla? "Hankkisivat töitä, eivätkä vain eläisi yhteiskunnan kustannuksella". Tai kommentit pakolaisista? "Tullaan tänne meille ja nostetaan meidän maksamilla verorahoilla taattua sosiaaliturvaa". Tai kohdatessamme alkoholisoituneen ja elämässään syrjäytyneen ihmisen... "Itsehän on pulloon tarttunut!" Minne katoaa ihmisen kyky nähdä kokonaisuuksia ja asettua toisen asemaan?

Voimmeko aidosti kohdata ihmisen, jos koemme olevamme jotenkin muita parempia?  Onko toisen ihmisen osaan asettuminen kenties jotain, mitä pitäisi pitää aktiivisesti esillä esimerkiksi Suomessa - elämmehän hyvinvointivaltiossa?

Vai olisiko ratkaisu ehkäpä se, että keskittyisimme enemmän siihen, mikä meitä ihmisiä yhdistää, kuin siihen mikä meitä erottaa. Jospa nostaisimme katseemme omasta navastamme ja katselisimme aidosti ympärillemme. Toinen toistaan tarvitsee, vaikka oma sosiaalinen asema olisi mikä tahansa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!