keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kalentereista ja luukuista


 Tänään alkoi joulukuu, monet saivat avata kalenterista ensimmäisen luukun. Minä olen niin onnekas, että omistan adventtikalenterin, tänään aukesi siis jo neljäs luukku.

Vaikka olen jo ihan aikuinen, tai oikeastaan nuori aikuinen (jotka ovat usein vakavamielisempiä kuin "vanhat aikuiset"), minusta on edelleen mukavaa omistaa joulukalenteri. Parhaat kalenterit ovat mielestäni sellaisia, joissa on joku kaunis kuva, ja jokaisen luukun takaa tuo kuva ehkä vähän muuttuu ja samalla luukun alta paljastuu pieni pala tarinaa. Pidin näistä kuvakalentereista jo lapsena. Muistelen, että jonain vuonna sain ison kuvakalenterin, jossa oli isot luukut ja niiden takana aina ihan kunnon pätkä jännittävää tarinaa ja siihen liittyvä kuva. Seuraavan luukun avaamista todellakin odotti, ja mieli olisi tehnyt avata kaikki luukut kerralla. Mutta maltoin aina odottaa seuraavaan päivään, sillä en halunnut pilata itseltäni tuota jännityksen iloa (ja eihän tarinaa olisi riittänyt jouluksi asti, jos olisin lukenut sen heti ensimmäisenä päivänä...)

En muista lapsuuteni jälkeen törmänneeni ihan tuollaisiin kalentereihin. Onkohan se sittenkin ollut vain unta...

Tarrakalentereista ja suklaakalentereista en koskaan oikein pitänyt. Tarrat tuli lätkäistyä vain johonkin (seinään?) ja suklaakin oli pahaa. Kauheimpia kalentereita olivat ne, joista tuli joku pieni muovinen "lelu" joka luukusta. Lelut menivät suoraan roskikseen. Nykyään kun kaupoissa kiertää, niin tuntuu että suurin osa kalentereista on suklaakalentereita, pieniä kuvakalentereita näkyi ehkä Suomalaisessa kirjakaupassa. Krääsäkalentereita en onnekseni ole nähnyt enää... vai osaanko jo ummistaa silmäni asioilta joista en pidä?

Suomen lähetysseuran adventtikalenteri on aika lähellä tuota ajatustani "oikeanlaisesta kalenterista", joten olen aivan tyytyväinen tämänhetkiseen adventtikalenteriini :) Siipalleni ostin Partion joulukalenterin, ja huomasin juuri että vaikka siitä löytyi luukut ensimmäisestä adventista alkaen, niin joulupäivän luukku puuttuu! On siis vain 24 asti luukkuja... onko tämä yleistäkin?

Tiedänhän kyllä, että Suomessa on tapana juhlia vain aattoa, eikä itse juhlapäivää ollenkaan (se menee kenties potiessa jotakin "oloa"?), mutta että jouluakaan ei enää aaton jälkeen odoteta? Vai eikö luukkua ole siksi, että juuri silloin 25. päivä tuo odotus loppuu ja se varsinainen lahja saadaan?

Monenlaisia joulunodotuskalentereita on siis olemassa, jokaiselle joulunviettäjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!