torstai 23. heinäkuuta 2009

Elämää yhteisössä


Mielestäni on äärettömän mielenkiintoista seurata erilaisten yhteisöjen sisäisten kemioiden kehittymistä, ja tähänastisen "tutkimukseni" valossa se kehitys on jokseenkin samanlaista yhteisöstä riippumatta. Mitä siis tapahtuu kun joukko ihmisiä viettää aikaansa yhteisen asian tiimoilla hiukan pidempiä aikoja?


Yhteisön syntyyn päästään tarttumaan jo kouluelämän alkaessa. On luokkia ja kaveriporukoita, syntyy kuppikuntia ja lopuksi vielä sitä romanssiakin. Ryhmästä löytyy aina ne eräänlaiset johtohahmot sekä myös ilmapiirin keventäjät. On rauhallista taustajoukkoja ja ehkäpä myös joku josta ei ihan saa selvää onko hän lintu vai kala... ja mitä isompi yhteisö on, sitä varmemmin siellä esiintyy myös jonkun ulkopuolelle jättämistä ja kiusaamista.


Työelämässäkin toimivat melkeinpä nämä samat asiat, toki riippuu työyhteisön tiiviydestä ja hengestä kuinka lämminhenkinen yhteisö on kyseessä. Erikseen ovat sitten ne yhteisöt, joissa ei kaveruutta ole aistittavissa lainkaan.


Nettimaailmassa onkin sitten laaja kirjo erilaisia yhteisöjä ja jokaisella on mahdollisuus päästä niihin sisään. Ja edelleen samat kouluelämän yhteisösäännöt toimivat. Porukasta löytyy aina se johtohahmo tai joku jota katsotaan vähän ylöspäin. On pellet ja pöllöt. Ja toki siellä missä on kolme tai useampi koolla syntyy aina niitä kuppikuntia. Toisinaan rajat ovat häälyvät ja toisinaan kuppikunnat ovat selkeästi näkysällä. Ja samoin myös, ain kun on eri sukupuolten edustajia samassa yhteisössä, syntyy aina niitä pieniä romansseja tai ainakin pientä flirttiä. Se taitaa vain kuulua ihmisluontoon.


Ja söpöähän se on seurata niitä pikkuromansseja joita kehkeytyy kavereiden kesken... vaikka toki aina pieni pelko niihin liittyy, että jos huonosti käy, niin voivat muuttaa yhteisön kemiaa. Tai ehkä tiputtaa jonkun porukasta pois. Onneksi vain harvoin käy niin. Usein romanssin loputtua jatketaan samaan malliin ja pian löytyykin samasta yhteisöstä jo joku toinen kenen kanssa välit lämpenee.


En ole juurikaan miettinyt omaa rooliani yhteisöissä, mutta mielenkiintoista olisi kyllä tietää millaisessa roolissa muut näkevät minun olevan. Itse näkisin että olen usein sellainen tasapainottava "kaikkien kaveri" ja pieni ryhmänsisäinen diplomaatti. Luottohenkilö jolle voi kertoilla vähän isompiakin asioita elämästään. Ei kuitenkaan johtohahmo, eikä täysin taustalla oleva seurailija, ei myöskään pelle tai ihmissuhdemagneetti. Mahtaako roolilleni olla edes omaa nimikettä?


Itse olen kyllä kokenut elämässäni suurena rikkautena muutamat internet-yhteisöt joissa olen ollut mukana (ja olen edelleen). Niissä on ollut joku yhteinen paikka jossa vaihtaa ajatuksia tai harrastaa/kuluttaa vapaa-aikaa. On ollut hieno huomata, kuinka erilaisista taustoista ja ammateista, eripuolilta maailmaa ja erilaisin maailmankatsomuksin olevat ihmiset löytävät yhteisen sävelen ja ystävyyden. Ilman näitä yhteisöjä voisi omakin kosketus elämään ja ihmisiin olla melko yksipuolinen. Eipä tulisi täällä "in real life" puolella niin erilaisiin ihmisiin kenties tutustuttua.


Ja mikä parasta, nämä nettiyhteisöt toimivat myös siellä oikeassa elämässä! Jotenkin näissä tuntuu usein käyvän niin, että kaveruus mikä toimii netin kautta toimii myös ihan kasvotusten. Tämä onkin yksi tämän hetken suurimmista iloistani; uudet-vanhat ystävät joihin on päässyt tutustumaan reilun vuoden tuttavuuden jälkeen ihan "oikeasti".


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppimispäiväkirjaani saa aina kommentoida ja näin antaa oppijalle taas uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Erilaiset näkökulmat ja näkemykset ovat rikkaus!